Menu
Blog

Hypnose door de geschiedenis heen

Hypnos, de God van de Slaap in de Griekse Mythologie

In de Griekse mythologie is Hypnos, de God van de slaap, de zoon van de nachtgodin Nyx en de half-broer van Thanatos (de God van de Dood). Samen begonnen ze aan hun werk om mensen tijdens hun slaap goede of slechte dromen te bezorgen. Hypnos draagt een hoorn waarmee hij slaap over mensen en goden uitgiet. Zwevend rond, laten zijn fijne vleugels een rustgevend gezoem horen terwijl hij zijn nachtelijke taken uitvoert.

Hypnose door de Eeuwen Heen

4000 jaar geleden:

In de Chinese, Egyptische, en Griekse geneeskunst werden vormen van hypnose gebruikt. Aanwijzingen in de bijbel, zoals in Genesis 2 V.21-22, duiden ook op het gebruik van hypnose.

De oorsprong van het woord Hypnose is afgeleid uit het Grieks ὑπνος hupnos, slaap

Méri

De Slaaptempels en Moderne Hypnose

De Oudheid:

De slaaptempels gebruikten inductietechnieken vergelijkbaar met die van Anton Frans Mesmer, zoals handoplegging, magnetisme, fixatie van visuele aandacht, ritmische spreuken, en muziek.

Begin van de Moderne Hypnotherapie:

Het moderne tijdperk van hypnotherapie begon in de 18e eeuw, in 1765, gerelateerd aan Franz Antoine Mesmer. In dat jaar startte Mesmer zijn kliniek in Parijs.

James Braid en het Einde van Mesmerisme:

James Braid introduceerde in 1841 hypnose met fixatie op een punt. Zijn boek “Braid’s Neurology” in 1843 wordt beschouwd als het einde van het mesmerisme-tijdperk en het begin van het hypnose-tijdperk.

Freud, Breuer, en de Psychoanalyse

In 1885 pasten S. Freud en Dr. Breuer hypnose toe als instrument voor het onderbewuste. Freud ontwikkelde later zijn psychoanalytische therapie en stopte met hypnoseonderzoek.

Hypnose na 1960 en Wereldoorlogen

Na 1960 werd hypnose toegepast voor niet-medische doeleinden, zoals motivatie en verslavingsbehandeling. Tijdens beide wereldoorlogen werd hypnose gebruikt voor posttraumatische stressstoornissen en pijnbestrijding.

Erkenning van Hypnose

In 1955 erkende de British Medical Association officieel hypnose in Engeland. In 1958 accepteerde de American Medical Association in Amerika het gebruik van hypnose voor medische doeleinden. In 1979 verduidelijkte de World Hypnosis Association ethische waarden met betrekking tot hypnose.